Verlangen naar ontplooiing

Verlangens, dromen, hoop..
Vergezichten van verlangens en behoeftes, gedachten van hoop, dromen over mogelijkheden die niet belemmerd worden door angsten of pijn vanuit opvoeding, overtuigingen of cultuur. Binnen in jezelf kunnen voelen, in je eigen gedachten, buiten de ‘hokjes’ durven gaan, over grenzen willen kijken en bewegen..

De wereld van schoonheden en idealen ligt daar open voor ons. Onze verlangens en dromen vergroten onze vrijheid, omdat de grenzen van de realiteit ontbreken. Het kan structuren doorbreken waarin we toe nu toe geleefd hebben of waarin we misschien zelfs wel gevangen zitten.

Het meest waardevolle van een gevoel van verlangen is wel dat we in die geschapen vrijheden onszelf beter kunnen leren kennen, in onze diepste laag. Het kan de bron zijn om dingen te veranderen, omdat we in onze dromen anders tegen situaties kunnen gaan aankijken. Je kunt een ander perspectief of invalshoek innemen. De wereld ziet er dan heel anders uit en er kunnen mogelijkheden opdoemen die ongekend en onvermoed zijn.

Opnieuw kijken betekent leren zien hoe anders gekeken kan worden naar dezelfde werkelijkheid, bijvoorbeeld door de ogen van het oorspronkelijke wezen wat je ooit was. Onbevangen, nog niet getekend door de lijnen van het leven met zijn ervaringen en beperkingen. Daarin kunnen we leren en voelen hoe de emoties en structuren die we hebben aangeleerd niet het laatste woord hoeven zijn over wie we zijn en wat we kunnen.

Kennis over onszelf, ons gevoelsleven, geeft ons meer mogelijkheden in het leven en geeft het leven ook zin. Toch zijn er heel veel situaties te bedenken waarin gevoelens zwaar zijn, het lijden en verdriet groot zijn. Waarin er nauwelijks ruimte is om die vrijheid te ervaren en te beleven. Het menselijk leven is nu eenmaal kwetsbaar en daardoor mensen zelf ook. Stilstaan echter bij verlangens naar heling, ontwikkeling of groei kan ons boven deze broosheid uittillen door deze wensen toe te laten en de essentie van de boodschap op te pakken: Onszelf beter leren kennen en ruimte geven aan veranderingen.

Het verwoorden en uiten van je gevoelens en je verlangens, het geven en ontvangen van plezier en verdriet, het ervaren en delen van gevoelens in de ontmoetingen met de andere mensen zijn de bronnen van het aanboren van nieuwe krachten en bieden nieuwe kansen om het leven te leven.
En te leren kijken vanuit een ander perspectief.

Leven, vallen, worstelen, opstaan, wijzer worden, beloond worden; je verlangens verwezenlijken, graag help ik je erbij.

Geef om je dromen en verlangens, hoop doet leven!