Over ‘winnen’..

‘’Winnen begint primitief, vanuit je willen meten, de strijd met een ander aangaan, op jezelf gericht, wie de sterkste? Het gevoel ervaren van blijdschap of zelfvertrouwen of verbazing. Maar het betekent ook leren verliezen, zonder jezelf, je gezondheid of je eigen waarden te verliezen. Dus zonder jezelf of een ander te schaden, te verkleinen of onderuit te (laten) halen. Winnen betekent voor mij je eigen kracht en waarde leren kennen. Winnen (en verliezen) is hiermee inzicht gevend in je ‘zelf’ ontwikkeling. Winnen begint vanuit liefde voor jezelf en je eigen verlangens. ‘Alles begint met een droom…’ Winnen is bij jezelf blijven en geloven in wat je zelf tot stand kunt brengen.       

Winnen is willen groeien: ook dit proces speelt zich van binnen af: Elke actie perfect willen uitvoeren, elke handeling willen verbeteren, optimaal leren versnellen en vertragen, perfect willen kunnen timen, elk duel willen winnen en elke bal willen scoren. Niet met oogkleppen op maar omdat je geniet van je groei, omdat je er plezier in hebt. En dat plezier wilt uitstralen en delen. Winnen is experimenteren en veel trainen. Door iets vaak te herhalen zelfvertrouwen opbouwen. Dit betekent doorzetten, volhouden en nog eens herhalen. Winnen is ambitie, honger hebben naar meer en beter.

Winnen binnen een teamsport is het leren (kennen) van elkaar, samen spelen. Maar ook als je een individuele sport doet heb je te maken met anderen, bv je begeleidingsteam, tegenstanders, publiek, scheidsrechters. Ook hierin is praten, uitleggen, vertrouwen in elkaar opbouwen, onderscheid leren maken, je eigen rol en waarde leren kennen van belang. De ander leren waarderen, de taken accepteren, elkaar uitdagen, stimuleren, ondersteunen en begrenzen. Winnen is investeren in je relatie met je anderen. 

Winnen is het offer kunnen brengen van afzien: Weten dat er een investering nodig is om een doel te bereiken. Winnen is bereid zijn om dat offer met volharding te brengen, telkens weer. Geen toppen zonder dalen. Winnen is volhouden en nooit opgeven aan je verlangens en je doel. Winnen is karakter en mentaliteit ontwikkelen.

Winnen is samen kunnen leren van ervaringen:  Kritisch durven zijn; als eerste naar jezelf. Maar ook open en kwetsbaar durven zijn naar elkaar, juist als het moeilijk is. Samen praten over wat er nodig is. Winnen is de confrontatie met elkaar aangaan. En vervolgens ook de confrontatie met de tegenstander niet schuwen. Winnen is zowel kunnen reflecteren als vooruitzien: op welk moment is wat nodig en dat kunnen brengen. Vaak strijd soms geduld, vaak slim soms sluw, vaak overtuiging soms bluf, vaak trainen soms mazzel, vaak discipline soms vrijheid, soms alleen maar vaak samen. Winnen is elkaar helpen naar perfectie.

Winnen binnen een teamsport is jezelf kunnen wegcijferen voor het geheel, stabiliteit en continuïteit opbouwen, samen consequent blijven in de basisafspraken en in eigen verantwoording nemen. De ander leren respecteren en waarderen in kracht en steunen in zwakte. Winnen is elkaar positief blijven benaderen met een gezamenlijke doelstelling als band. Winnen is samen blijven, no matter what.

Winnen is een resultaat van een goede samenwerking tussen team en begeleiding. Het punt waar je samen naar toe gewerkt hebt, in de hoop dat alle ingrediënten op hetzelfde moment samenkomen: de juiste persoon op de juiste plaats, de juiste betrokkenheid naar elkaar, met overtuiging in eigen en elkaars kunnen, elkaars kracht kunnen aanspreken en elkaar complementeren. Vanuit balans in de begeleiding balans brengen naar het team, kunnen wachten en kunnen beslissen. Winnen is een doel en een visie hebben en hiernaar acteren. 

Winnen is kunnen transformeren; kunnen focussen op dat wat scherp moet zijn en kunnen zaken kunnen afsluiten wanneer dat nodig is; Het veld op lopen en een knop om kunnen zetten. Winnen is het durven loslaten van het ’moeten’ en je kunnen voorbereiden en overgeven aan het spel… Opdat je het spel kunt aanvoelen, lezen en begrijpen. Vertrouwend op wat er is, vertrouwen op je eigen instinctieve neigingen en bewegingen en je durven toevertrouwen aan je team(genoten). Winnen is ook kunnen loslaten.

Winnen is misschien een beloning, maar het is zeer zeker ook het kunnen genieten van elke stap voorwaarts, in kleine dingen winst zien en benoemen, winst zien in het proces waar je aan meewerkt en wat je daarmee bereiken kunt. Winnen is de vervulling van de wens om te groeien, de beste te willen zijn… en dit te delen met andere ‘dierbaren’.

Over ‘winnen’ gaat dus eigenlijk over overwinnen; het overwinnen van allerlei interne angsten en gedachtes, en externe drempels en weerstanden.

 

Want  daarom geeft (samen) winnen geeft een geweldig gevoel!’