Over ‘winnen’..

‘’Winnen begint primitief, je meten, de strijd met een ander aangaan, op jezelf gericht, het recht van de sterkste. Maar ook leren verliezen, zonder jezelf, je gezondheid of je eigen waarden te verliezen. Dus zonder jezelf te schaden, weg te cijferen, te verkleinen of onderuit te (laten) halen.Winnen is je eigen kracht leren kennen. Winnen (en verliezen) is hiermee inzicht in jezelf ontwikkelen.Winnen begint met een band met jezelf en je eigen verlangens. ‘Alles begint met een droom…’ Winnen is bij jezelf blijven en geloven in wat je zelf tot stand kunt brengen.       

Winnen is willen groeien: ook dit begint individueel: Elke actie optimaal willen uitvoeren, elke handeling willen verbeteren, leren versnellen en vertragen, perfect willen kunnen timen, elk duel willen winnen en elke bal willen scoren. Niet met oogkleppen op maar omdat je geniet van je groei, omdat je er plezier in hebt. Winnen is experimenteren en veel trainen. Door iets vaak te doen zelfvertrouwen opbouwen. Vaak betekent dit doorzetten, volhouden en nog eens herhalen. Winnen is ambitie, honger hebben.

Winnen binnen een teamsport is het leren (kennen) van elkaar, samen spelen. Maar ook als je een individuele sport doet heb je bv te maken met je begeleidingsteam. Ook hierin is praten, uitleggen, vertrouwen in elkaar opbouwen, onderscheid leren maken, je eigen rol en waarde leren kennen van belang. De ander leren waarderen, de taken accepteren, elkaar uitdagen, stimuleren, ondersteunen en begrenzen. Samen laag gaan. Winnen is investeren in je relatie met je teamgenoten. 

Winnen is het offer kunnen brengen van afzien: Weten dat er een investering nodig is om een doel te bereiken. Winnen is bereid zijn om dat offer met volharding te brengen. Geen toppen zonder dalen. Winnen is volhouden en nooit opgeven aan je verlangens. Winnen is karakter en mentaliteit ontwikkelen.

Winnen is samen kunnen leren van ervaringen:  Kritisch durven zijn; als eerste naar jezelf. Open durven zijn naar elkaar, juist als het moeilijk is. Er samen over praten wat er nodig is. Winnen is de confrontatie met elkaar aangaan. En vervolgens ook de confrontatie met de tegenstander niet schuwen.

Winnen is kunnen reflecteren en vooruitzien: op welk moment is wat nodig en dat kunnen brengen. Vaak strijd soms geduld, vaak slim soms sluw, vaak overtuiging soms bluf, vaak trainen soms mazzel, vaak discipline soms vrijheid, soms alleen maar vaak samen. Winnen is elkaar helpen naar perfectie.

Winnen is jezelf kunnen wegcijferen voor het geheel, een stabiliteit in het team opbouwen, samen consequent blijven in de basisafspraken en in eigen verantwoording nemen. De ander leren respecteren en waarderen in kracht en zwakte. Winnen is elkaar positief blijven benaderen met een gezamenlijke doelstelling als band. Winnen is samen blijven, no matter what.

Winnen is een resultaat van een goede samenwerking tussen team en begeleiding. Het punt waar je samen naar toe gewerkt hebt, in de hoop dat alle ingrediënten op hetzelfde moment samenkomen: de juiste persoon op de juiste plaats, de juiste betrokkenheid naar elkaar, zowel zacht als kracht, bij verschil kunnen overleggen en elkaar complementeren. Vanuit balans in de begeleiding balans brengen naar het team, kunnen wachten en kunnen beslissen. Winnen is een doel en een visie hebben en hiernaar willen acteren. 

Winnen is kunnen transformeren; kunnen focussen en afsluiten wanneer dat nodig is; Het veld op lopen en een knop om kunnen zetten. Winnen is het durven loslaten van het ’moeten’ en je kunnen voorbereiden en overgeven aan het spel… Opdat je het spel kunt lezen en begrijpen.
Vertrouwend op wat er is, vertrouwen op je eigen instinctieve bewegingen en je durven toevertrouwen aan je team(genoten). 
Winnen is durven loslaten

Winnen is een beloning, maar het is ook het kunnen genieten van elke stap voorwaarts, in kleine dingen winst zien en benoemen, winst zien in het proces waar je aan meewerkt en wat je daarmee bereiken kunt. Winnen is de vervulling van de wens om te groeien, de beste te willen zijn… en dit te delen met andere ‘dierbaren’. Over ‘winnen’ gaat dus eigenlijk over het overwinnen van allerlei interne en externe drempels en weerstanden.

Mocht je hier ondersteuning bij willen, mail gerust!

Want (samen) winnen geeft een geweldig gevoel!’